Shaklee TANPA silica Gel..Alhamdulillah..good choice :)

Salam semua..hari ni masih nak kongsi dgn semua..kenapa Shaklee jd pilihan saya..cewahh..wpon lambat kenal..tp better late than never kan! Family saya mmg obses pasal kesihatan...as my emak and abah mmg kerja kat sepital..(mak nurse, abah pembantu perubatan-dedua pon dah pencen ehehe)..ingat masa kecik2 dolu..pantang demam atau batuk sikit, mak abah kelam kabut carikan ubat..dan stok ubat mmg sentiasa ade aje dlm almari dapur tu..yg paling femes mesti laaa panadol..kalau 2 hari tak baik2, alamtnye klinik laaa jawabnye utk ambik antibiotik! kami adik beradik mmg dah terbiasa dgn 'rutin' kesihatan ni..ehehe mmg xleh ngelat..and we all membesar dgn aturan cam tu..no junk food-no ice darl-no sweet ..kadang2 sampai sembunyi2 nak makan (sori mak abah! bocor rahsia ehehee) apa pon sgt bersyukur sbb kalau tak, kami tak ambik berat pasal kesihatan and more than that maybe my dotter pon saya tak tegaskan begitu :) syukran..tq mak abah :)

Furthermore, bila dah keja, lg laa supplement mmg amat2 mak abah suh cari..kdg2 rasa umah tu pon dah bau mcm sepital eheheee..cerita pasal supplement, mmg mcm2 jenis ade jual kat farmasi..vary by brand aje..yg lain lebih kurang sama aje..and mesti uols perasan..kat dlm botol supplement kat farmasi tu SEMUA (mostly) ade silica gel..haaa..tu laa..yg sebenarnye saya nak cite pasal silica gel laa ni..(punye laa panjang intro-ehehe)

Apa tu silica gel?betul ke bahaya? jom kite baca ape yg kak cery tulis pasal silica gel dan bahaya pd tubuh badan manusia utk jangka masa panjang..jom..jom...

Silica gel is a granular, vitreous, highly porous form of silica made synthetically from sodium silicate. Despite its name, silica gel is a solid. It is a naturally occurring mineral that is purified and processed into either granular or beaded form. As a desiccant, it has an average pore size of 24 angstroms and has a strong affinity for water molecules.Silica gel is most commonly encountered in everyday life as beads packed in a vapor-permeable plastic. In this form, it is used as a desiccant to control local humidity in order to avoid spoilage or degradation of some goods. Because ofpoisonous dopants (see below) and their very high absorption of moisture, silica gel packets usually bear warnings for the user not to eat the contents. If consumed, the pure silica gel is unlikely to cause acute or chronic illness. Food-grade desiccant should not include any poisons which would cause long-term harm to humans if consumed in the quantities normally included with the items of food.

Macam mana bentuk silika gel sebenarnya?
 
Ini antara bentuk silika gel boleh ditemui dlm beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik.

 
 
 
 
 
Mengapa group kami boleh membuat trial pack untuk 30 hari makan? Bukan 14 hari? (thanks to kak N,pengasas trial pack). Ini kerana dalam Shaklee sendiri tiada kehadiran silika gel.Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.


jom baca apa yang mommy lyna pulak dah tulis ttg topik ni.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Seorang rakan bertanya, "Kenapa Shaklee? Kan ada banyak jenis vitamin di farmasi? Pilih sajalah kat situ lebih senang".Ya, pil vitamin memang mudah didapati, di store2 farmasi malah supermarket juga ada menjual vitamin.
 
Masalahnya, bagus ke? Vitamin ni tak sama macam buah. Buah, di mana2 pun sama, kecuali mungkin dari segi rasanya. Buah strawberi di negara kita mungkin lebih masam dari strawberi di England, tapi kedua2nya masih buah yang sama dihasilkan dari pokok strawberi.
 
Tapi vitamin2 ni dihasilkan di kilang2 berbeza, dengan bahan2 berbeza.
 
Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin, sebaliknya banyak kepada 'seakan vitamin'. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh. Ada yang 'menutup' kebolehan tubuh untuk menjalankan proses2 secara semulajadi, sebaliknya memerlukan bantuan dari vitamin2 ini, barulah boleh bekerja. Ada yang mendatangkan pelbagai reaksi seperti alahan, tekanan dalam otak dan sebagainya.
 
Jadi kita mesti berhati2 dalam memilih vitamin, bukan main pukul rata saja.
 
Apa keistimewaan Shaklee? Shaklee dihasilkan dari bahan2 semulajadi, yang menjadikan ia sebagai vitamin natural yang tidak memberi kesan songsang pada tubuh. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silika di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika untuk menyerap lembapan. 
 
Kenapakah? Kerana bila vitamin2 ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain. 
 
Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam! Anda boleh cuba kalau tak percaya.
 
Anda juga boleh mengambil Vita Lea, hancurkan dan letakkan dalam mangkuk berisi air dan seikat sayur yang sudah hampir layu. Buat benda yang sama pada multivitamin dari farmasi. Anda akan dapat lihat sayur dalam larutan Vita Lea akan bertambah segar sedangkan sayur dalam bekas satu lagi bertambah layu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
anda dah baca?menakutkan kan..tp semuanya BENAR belaka..padahal..tujuan kita ambil supplement atas tujuan yg sama..nak bg tubuh sihat..nak tambah apa yg kurang dlm tubuh kite..tp pd akhirnya..lain plak jdnya kalau kite salah pilih dek kerana tak tahu kebenaran antara sintetik dan natural..(minta dijauhkan!)

Jika anda berkemampuan untuk menggunakan sesuatu yang lebih baik, why not get a better one? Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel.

pilihan di tangan anda..anda bijak memilih..pilih la yg natural dan terbaik dan yang beri manfaat utk jangka masa kini dan jangka masa panjang..doa saya, agar anda tak salah dan tidak terlewat utk membuat keputusan dan pilihan yang betul.
I am Shaklee Malaysia Independent Distributor at Johor Bahru, Johor. Pertanyaan Lanjut:
Shaklee ID : 858049
No Telefon: +6012.714.2284
(sms/whatsapp/telegram)
Facebook : Beeha Yunos
Facebook Page: BeeLittleShoppe
Email : beeha4211@gmail.com
Blog : www.beehayunos.com

1 comments:

  1. Salam, saya cuma nak tanya. saya ada beli shaklee chewable vita-c dan dalamnya ada satu objek berlabel desiccant. saya cuma nak tau, sbb puan cakap dalam artikel di atas yang shaklee tidak ada desiccant. Mohon perjelaskan...

    ReplyDelete

 

Hot Item : Vivix


http://www.beehayunos.com/search/label/Vivix
Copyright © Healthy Me-Healthy You-Healthy Life | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in