47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam

salam kawan2..haa..seperti yg saya janjikan..ni diaa..senarai produk yg disenarai hitamkan oleh Kementerial kesihatan Malaysia (KKM)..ini antara list yg dah mendaftar tau..kalau yg tak daftar tu lagi laaa kan sure ade yg tak kena kat mane2..mane2 produk yg tak berdaftar sure tak dapat lepas mana-mana farmasi atau kedai-kedai ubat..jd anda sebagai pengguna, seharusnya ALERT tentang ini..make sure apa2 pon produk kesihatan yg anda nak cuba utk diri anda lbh2 lg utk si kecil anda, PLEASE make sure produk tu ade kelulusan KKM kat botol atau kotak (selalu ade tampal KKM no), atau make sure that products mmg ade jual kat mane2 and its well known..kalau tak tahu, make sure search kat cik google tentang produk tu..kalau sohih selamat, dan ade kelulusan dan yg penting halal, teruskan..kalau tak you better stop..daripada terlambat dan mendatangkan kesan buruk nanti..kalau tak dpt kesan sekarang mybe 3-5 years latter mane tau kan..Anda renung-renungkan la ye..

IDAM NAK CANTIK JADI GILA - 47 PRODUK MENGANDUNGI BAHAN BERACUN DI SENARAI HITAM : BERITA HARIAN 

article berita harian : Oleh Faiza Zainudin
faiza@bharian.com.my
2010/08/15

KUALA LUMPUR: Sebanyak 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.
Ketua Penolong Pengarah Kanan Penguatkuasaan Kementerian Kesihatan, Mazlan Ismail, berkata kebanyakan pengeluar apabila mahu mendaftarkan produk mereka dengan kementerian, akan memberikan sampel yang mengandungi kandungan produk herba. Bagaimanapun, selepas mendapat kelulusan, secara sembunyi mereka mencampurkan produk itu dengan bahan memudaratkan bagi memberi kesan segera kepada pengguna, sebelum diedarkan di pasaran,” katanya kepada Berita Minggu.
Beliau berkata, syarikat pengeluar mendapat keuntungan berjuta-juta ringgit setiap bulan
berikutan permintaan yang tinggi daripada pengguna apabila melihat kesan segera apabila menggunakan produk itu.

 Antaranya ialah 12 produk pelangsing badan yang dicampur bahan aktif sibutramine untuk mengurangkan selera makan; 17 produk kosmetik dicampur bahan pemutih hydroquinone dan tretinoin serta 18 produk tradisional dicampur dengan steroid dan antihistamine. “Produk ini terkenal dan mendapat permintaan tinggi di pasaran, walaupun harganya mahal dengan pengeluar mencatat keuntungan jutaan ringgit setiap bulan.

Mazlan yakin masih banyak produk sedemikian dijual di pasaran, walaupun pelbagai tindakan penguatkuasaan dilakukan termasuk merampas dan menggantung lesen syarikat pengeluar terbabit. Beliau berkata, produk itu banyak dijual di toko jamu, kedai ubat tradisional dan syarikat jualan langsung. “Produk beracun ini mudah dikenal pasti menerusi iklan dan tuntutan yang meragukan serta menarik perhatian,” katanya.

Produk disenarai hitam Kementerian Kesihatan

Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

  • Kintop
  • Body Beaus
  • BMI-9 Xylimming Capsule
  • Senna Plus Capsule
  • Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
  • Lami

Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:

  • Obexlim
  • Slimax Coffee
  • Beaute Fit Body Contour
  • Body Trimz

Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:

  • 357 Nasal Spray
  • Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
  • Makjun Taufiq Dua Istimewa
  • Majun Dua Istimewa
  • Ginseng Jin Fui Wan
  • Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
  • Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
  • Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
  • Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
  • Makjun Syafiq 3 Istimewa
  • Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:

  • Air Ikan Haruan
  • Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
  • Eriesya Spa Beauty Cream
  • Atika Beauty Renewal Cream
  • Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  • Ratna Sari Whitening Night Cream
  • Tia Amelia Krim Jeragat
  • Chantique Whitening Night Cream
  • RZAC White Pearl Cream
  • Nuriz Day and Night Cream
  • Elite Rias Er Cream
  • R&Z Whitening Night Cream
  • Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
  • Pigmentation Recovery Complex
  • Zara Rejuvenation Cream
  • Natasya Krim Herba Gold
  • De Putih Night Cream
  • Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
  • Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill
  • Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
  • Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
  • Qian Tong Dan
  • Raja Ubat Resdung
  • Coral Plus UA 350MG
kesimpulannya..jadilah penggguna yang bijak lagi berhemah... alah membeli menang memakai.. bukannye menang membeli tapi menyesal kemudian hari...
  
Jangan sia2kan kulit dan diri anda semata2 ingin cepat cantik. Article tu dan list di atas ialah article yang di tulis pada tahun 2015. Saya yakin dengan lambakkan kosmetik lebih2 lagi yang di beli pukal yang re-pack, kita tak pasti kebersihannya, banyak lagi product yang merbahaya. 

Ada sebab kenapa saya pilih Shaklee. Saya juga pernah terjebak dengan produk beracun dan akhirnya kulit saya menjadi sangat hitam terbakar, penuh jerawat batu, dan kawah2 pori2 yang sangat besar. Kecantikan dan kelicinan pipi yang saya dapat hanya beberapa bulan tapi saya perlu menanggung akibat nya bertahun2. dan pemuliharaan memakan masa bertahun2 dan kerana itu saya memilih produk jenama Shaklee. 

jaminan shaklee, 







For 50 years, Shaklee has been leading the way in natural health products,personal care, home care and air treatment products including 45 patents worldwide..its guaranteed safe and its works for everyone! insyaallah ade yg menepati ape jua keperluan anda..anda berikan masalah, insyaallah saya cuba carikan jalan penyelsaiannya :) kenapa saya kata Shaklee selamat?


I am Shaklee Malaysia Independent Distributor at Johor Bahru, Johor. Pertanyaan Lanjut:
Shaklee ID : 858049
No Telefon: +6012.714.2284
(sms/whatsapp/telegram)
Facebook : Beeha Yunos
Facebook Page: BeeLittleShoppe
Email : beeha4211@gmail.com
Blog : www.beehayunos.com

0 comments:

Post a Comment

 

Hot Item : Vivix


http://www.beehayunos.com/search/label/Vivix
Copyright © Healthy Me-Healthy You-Healthy Life | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in