anak anda demam tinggi sehingga 39'C?anda patut risau dan patut tau apa nak buat ye..

anda risau anak anda demam?bila demam mula laa hilang selera makan, asyik monyok aje..bila sampai tahap tak nak makan, tak nak minum, makan ubat pon muntah, badan panas tak turun-turun, mungkin masa tu anda pon dah patut risau..


 

Kenapa sehingga 39'C? kerana inilah suhu badan kebanyakkan kanak-kanak ketika mereka besar kemungkinan di serang demam campak. Saya tahu setiap ibu pasti akan mengharungi saat ini antara cepat dan lambat. Selalunya keadaan demam berterusan dengan suhu tinggi berkait rapat dengan serangan virus selalunya virus yang membawa demam campak. Dari pemerhatian saya demam ini selalu menyerang bayi yang berumur antara 5-6 bulan.


Baru semalam saya terima sms dari teman rapat yang anaknya juga baru diserang demam panas sehingga 39 degC dan tak turun2 dah dua hari lamenya. Jumpa doctor pun sudah tapi pada doktor tiada apa yang boleh di lakukan melainkan "close monitoring" supaya bayi tidak mengalami muntah2 atau sawan.

Bagaimana anda boleh melakukan dari rumah? Inilah panduan yang saya share dari blog Aula dan katanye it work wonders for her son Azib Razim syukur alhamdulilah..apa yg Aula buat?


1) VITAMIN C- patahkan 2 biji vitamin-C shaklee dan makan. Kemudian susukan bayi anda-sekerap yg boleh
 
2)
AIR KELAPA-  Cari air kelapa, selawat dan beri anak anda minum. Kalau dia tak mahu anda perlu cari alternatif sepeti dengan mengunakan picagari dan beri pada anak anda. Sains di sebalik air kelapa ialah ia adalah penawar kepada penyakit kadangkala demam dengan suhu tinggi adalah di sebabkan demam campak selagi campak tidak keluar selagi itu bayi akan demam. Dan Air Kelapa membantu mempercepat proses ini


3)
AIR ASAM JAWA-Lap badan anak anda dengan air asam jawa sehingga sejuk. Continously lap badan anak anda especially kat kepala sebab tak mahu suhu tinggi menganggu otak nya nanti.

 

Pada masa yang sama teruskan ubat doktor untuk control demam supaya jangan suhu badan tidak naik mendadak atau shoot-up.


Walaubagaimana sekalipun penjagaan kesihatan tidak terhad hanya ketika sakit. Prevention adalah yang terbaik.


Amalkan pemakanan yang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran segar, juga amalan pengambilan makanan tambahan untuk anak juga baik.


Seperti saya amalan pengambilan Mealshakes dan OMEGA guard (asyik mintak hari2 sampai saya kena sorok botol Omega tu-sedap di kunyah begitu saja) untuk anak saya Wiya bagi memastikan sistem immune tubuh si kecil sentiasa kuat agar pertumbuhan otak dan badan seiring dan berkembang dengan baik. dan alhamdulillah, perubahan yg cukup besar saya rasa bila Wiya dah jarang2 kena demam dan sakit..dan yang penting, mulut si kecil saya dah macam bertih jagung dan dan dah bole ceritakan pada saya story bed time (tebuk2 yang dia ingat) masa nak tidur (my Wiya baru aje 2tahun) :) alhamdulillah, syukur..





Harap petua ini membantu. Teruskan doa jangan lupa kerana hanya Allah yang boleh mengubati. Kita hanya berusaha..




Anda juga pasti berminat dengan artikel ini.


petua dan tips utk anak demam, selsema dan batuk






 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


I am Shaklee Malaysia Independent Distributor at Johor Bahru, Johor. Pertanyaan Lanjut:
Shaklee ID : 858049
No Telefon: +6012.714.2284
(sms/whatsapp/telegram)
Facebook : Beeha Yunos
Facebook Page: BeeLittleShoppe
Email : beeha4211@gmail.com
Blog : www.beehayunos.com

1 comments:

 

Hot Item : Vivix


http://www.beehayunos.com/search/label/Vivix
Copyright © Healthy Me-Healthy You-Healthy Life | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in