tips menangani STRESS

tension..stress..pastinya setiap orang pun pernah menghadapinya kan.. Kalau tidak tak bernama manusia la kita.. Stress tu penting dalam hidup, kalau x segala kerja pun xbergerak.. Stress yang membina boleh membawa kita lebih jauh untuk berjaya... Tapi STRESS yang TERLAMPAU boleh membawa bencana dan membunuh kalo tidak dapat ditangani dengan baik.. berapa ramai anak yang didera kerana ibu bapa yg stress? tak kira lagi yang membunuh diri kerana xdapat menguruskan stress yang terlampau..



JOM baca Fakta mengenai stress:
 
- Stress adalah satu tinak balas fizikal (badan), emosi (perasaan) dan mental (fikiran) kepada peristiwa dalam kehidupan
- Stress berlaku apabila kita risau atau rasa tidak selesa terhadap sesuatu peristiwa
- Stress boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira umur, jantina, bangsa atau agama..

Bagaimana Stress boleh hadir??
Stress boleh hadir daripada punca dalam diri atau luaran
 
Punca dalaman: pengalaman zaman kanak-kanak, perwatakan, keyakinan dlm diri, dilema membuat pilihan

Punca luaran: stress perkahwinan, perhubungan dgn orang, stress bekerja, maslaah kewangan, dan byk lg cabaran2 dlm kehidupan

Tips Mudah Tangani Stress:
 
Amalkan 10B
1) Bertenang
2) Berurut
3) Bernafas dengan dalam
4) Berehat 
5) Berkata: relakslah...
6) Beribadat
7) Bercakap dengan seseorang
8) Berfikiran positif
9) Beriadah
10) Bersenam
 
Vitamin untuk bantu hilangkan stress?
Vitamin B1 - Thiamine
"Thiamine is sometimes called an "anti-stress" vitamin because it may strengthen the immune system and improve the body's ability to withstand stressful conditions. It is named B1 because it was the first B vitamin discovered." 
Baca lebih lanjut: sini

Dalam Shaklee ada B complex yang mengandungi semua 8 jenis Vitamin yang penting untuk tubuh kita.. termasuk lah Thiamine, Vitamin B1.


 Pastinya vitamin yang saya sangat GEMARI!! B complex ada, stress tiada ;)

and kat sini saya nak share poem yg saya rs sgt2 memberi inspire pd saya..to be more patient utk ape jua perkara..sabar itu kan separuh dr iman..sabar dlm menghadapi stress, sabar..sabar..sabar..

Patience with Family is love,
Patience with others is respect,
Patience with self is confidence, and
Patience with GOD is faith.
Never Think Hard about PAST,
It brings Tears...
Don’t Think more about FUTURE,
It brings Fears...
Live this Moment with a Smile,
It brings Cheers.

Every test in our life makes us bitter or better,
Every problem comes to make us or break us,
Choice is ours whether we become victim or victorious !!!
Search a beautiful heart not a beautiful face.
Beautiful things are not always good
but good things are always beautiful.

__________________________________
.... like mama cery always said..
Sekali sekala bersedih... ia melembutkan hati. Tanda hati yang peka.Tetapi merendam roh ke dalam kesedihan terlalu lama akan mereputkannya.Kesedihan tidak akan menjadi penyelesaian kepada sesuatu masalah. Jika masalah itu bukan datang dengan penyelesaian, hendaklah tabah dan melangkah memandang apa yang masih ada pada kita.Sesungguhnya seorang mukmin itu tidak sepatutnya bersedih terlalu lama.Kerana ada Allah di sisinya.
 


Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut , boleh hubungi saya atau sms/whatsapp di talian 012-7142284 atau email ke bee4211@yahoo.com


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
I am Shaklee Malaysia Independent Distributor at Johor Bahru, Johor. Pertanyaan Lanjut:
Shaklee ID : 858049
No Telefon: +6012.714.2284
(sms/whatsapp/telegram)
Facebook : Beeha Yunos
Facebook Page: BeeLittleShoppe
Email : beeha4211@gmail.com
Blog : www.beehayunos.com

0 comments:

Post a Comment

 

Hot Item : Vivix


http://www.beehayunos.com/search/label/Vivix
Copyright © Healthy Me-Healthy You-Healthy Life | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in