Monday, 14 January 2013

ANEMIA SEMASA HAMIL..EFFECT HB RENDAH PADA BAYI DLM KANDUNGAN DAN PREGGY MOMMY!! please be super alert!!

assalamualaikum..kalau semalam saya cerita pasal kekurangan zat besi khusus pd wanita hamil, hari ni saya nak berkongsi plak cerita kenapa sangat2 penting zat besi supaya hb preggy mommy stabil..jommm..article ni saya dpt masa blogwalking..di blog seorang doctor >>disini<<..so, preggy mommy, please be extra alert ye..bukan setakat makan asid folic dan minum susu dah cukup..

*************************************************************


arini nk cerita sket pasal anemia aka kekurangan darah merah atau hemoglobin(Hb) yg selalu berlaku pd wanita hamil... sepanjang pengalaman saya menjadi seorang doktor, memang sgt2 ramai ibu2 kite yg mengalami masalah ini....tetapi ramai yg tidak tahu kepentingan mengekalkan paras Hb yg baik(>11g/dl) semasa mengandung, betul x??patient sy pun rmi xtau..tetapi bila ade kesempatan sy akan explain pd mrk satu persatu supaya ada kesedaran dlm diri untuk berusaha menaikkan paras Hb...

sbnrnya kebanyakan ibu mengandung mengalami kekurangan zat besi yg sgt penting untuk pembentukan Hb ini....dan kekurangan itu berpunca dr NUTRIEN seharian yg diambil yg kurang mengandungi zat besi.

APA KEPENTINGAN HEMOGLOBIN SEMASA HAMIL?

Ia penting untuk perkembangan bayi mengikut jangkamasa kandungan.

1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ2 seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dpt dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat(eg. tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dlm usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Itu semua masalah untuk bayi...bagaimana pula kesannya pada ibu??

Jika Hb kurang, ibu akan cepat berasa letih, kadang2 akan mengalami sesak nafas, pening2 dan rasa nak pitam, jantung bergerak laju/rs berdebar2(palpitation)
Jika semasa mengandung atau semasa bersalin ada kehilangan darah, darah akan bertambah cair dan ini boleh membawa kepada kerosakan jantung, paru2, buah pinggang dan boleh membawa maut.

APAKAH CARA TERBAIK UNTUK MENINGKATKAN PARAS HEMOGLOBIN DLM DARAH?

Tips 1 :
--> makan hati ayam setiap hari samada goreng atau masak mengikut kesukaan

Tips 2 :
--> makan makanan laut, kerang, ikan bilis- boleh juga tetapi tidak secepat makan hati ayam untuk naikkan Hb

Tips 3 :
--> Makan pil/vitamin tambah darah(yg doktor selalu bagi tu) mengikut ape yg ditetapkan..perlu makan hari2...kenapa? sbb Hb akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari secara berterusan..

Tips 4 :
--> Jgn makan pil tambah darah dengan air susu (eg. teh susu, kopi susu etc) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin tersebut...(nanti penat2 jer kt makan tp rupanya x diserap dgn baik, Hb pun xnaik)

PESANAN : 
MAKANLAH VITAMIN DGN BETUL HARI2, insyaallah Hb(kepekatan darah) ibu2 sekalin akan naik dgn cepat....

Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia.
Disebabkan kepentingan zat besi dalam diet harian, multivitamin yang dilengkapi dengan zat besi telah diformulasikan oleh Shaklee iaitu Vitalea. Kebanyakan set kesihatan yang kami sediakan juga mengandungi vitalea kerana dapat meningkatkan kesihatan secara menyeluruh. Kesannya, badan lebih bertenaga..cergas dan tidak lagi mengalami keletihan atau kelesuan yang melampau.
vitalea_multivitamin
Vita-Lea® Iron Formula
Multivitamin & Multimineral
Multi yang Hebat
Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan
Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.

Penggunaan harian, Vita Lea boleh:
Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*
Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*
Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*
Memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas*


Dari segi makanan tambahan, Shaklee mengesyorkan pengambilan Vitalea utk mengatasi Hb rendah...


Apa yang uniknya Vitalea shaklee???

•Tablet disaluti spirulina, sangat larut dalam air dan mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan maximum di usus kecil
•The best multivitamin dlm public interest thn 2000. 
•Ujian klinikal menunjukkan pengambilan vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sbnyk 65%
•Disokong oleh 7 kajian klinikal
•Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel2 baru
•Menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan dan potensi produk..

tolong jangan ambik mudah perkara ni..sebab kebanyakan ibu2 hamil tak nak ambik multivitamin atau obimin masa hamil sebab mereka takut bayi mereka terlampau besar atau mereka akan jadi gemuk..tolonglah ye ibu-ibu..itu mentaliti yang sangat salah..kalau anda tidak mahu fikirkan tentang diri anda, fikirkan lah tentang bayi yang anda kandungkan..berikan mereka khasiat yang terbaik supaya tumbesaran mereka sempurna..
berminat tapi masih ragu-ragu?? jom hubungi saya untuk saya bg penerangan lebih terpeinci..
I am Shaklee Malaysia Independent Distributor at Johor Bahru, Johor. Pertanyaan Lanjut:
Shaklee ID : 858049
No Telefon: +6012.714.2284
(sms/whatsapp/telegram)
Facebook : Beeha Yunos
Facebook Page: BeeLittleShoppe
Email : beeha4211@gmail.com
Blog : www.beehayunos.com

23 comments:

  1. salam, sy pregnant dh 4 bln, saya dh amalkn shaklee vitalea ni dah sebulan lebih dah, mslhnye drh sy dr 11.2 turun 10.4, bila tnjuk pd klinik ubt ni, depa ckp kndungn ironnye hnye 9mg, berbnding ubt klinik 200mg. Boleh ke shaklee dimkn brsma dgn ubt tmbh drh klinik atau jd overdose? knp drh sy makin kurg? sy x mkn ubt klinik stlh mkn vitalea ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. anje, mmg benar kandungan iron yg terdapat dlm vitalea rendah berbanding ubat tambah darah yg terdpt di klinik..tp vitalea shaklee adalah satu2 nya pil multivitamin yg sgt mudah di serap oleh badan..kalau puan boleh buat experiment..masukan sebiji vitalea dlm air masak..tak sampai 10 min vitalea akan larut dlm air..mcm tu jugak ianya berfungsi dalam badan..

      berkenaan soalan puan ke dua tu..biasanya darah naik dlm 3-4mggu lepas makan supplement ini (bergantung pd tahap hb ibu) dan ianya TIDAK BOLEH DIMAKAN BERSAMA MAKANAN BERSUSU..kerana apa2 jenis supplement yg mengandungi IRON tak boleh di ambil bersama minuman atau makanan bersusu kerana ianya akan mengganggu proses penyerapan iron itu sendiri..

      jika puan ade sebarang pertanyaa, bole sms / whatsapp saya di 0127142284

      hope jawapan saya membantu :)

      Delete
  2. Mungkin awk skip mkn shaklee kot..sy pn pnh skip..jd hb trun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skrg hb awk mcm mana?dh ok ye..awk truskn vitalea ke?

      Delete
  3. Ye la same cm saya.. Bln lepas 11.7 td cek 10.5. Padahal baru je lps mkn vitalea ngn bcomplex.. Dh 2bln lebih mkn xpenah skip pun.. Cmne bole mkin turun ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tgk jadual supplement u dear..dealer yg u beli shaklee tu ade bg jadual x?

      bole pm saya utk jadual yg betul

      Delete
  4. Shaklee nie ok ker utk ibu hamil?.. coz sy ada teman kawan sy, bila kawan sy ckp dia amik shaklee, doktor tu suruh stop coz kandungan shaklee meragukan... mcm mana?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, inshaaAllah, saya mengamalkan shaklee dah lebih 3 thn..dan baru lepas melahirkan anak bulan september lepas..kali ni preggy mmg ambik shaklee dari mula..complete set utk ibu preggy, alhamdulillah..mmg lain dr yg lepas masa belom mengenali shaklee

      kandungan meragukan mcm mane ye?
      shaklee dah lebih 55 tahun dalam pasaran, ade sijil KKM dan HALAL

      saya checkup preggy di hospital swasta and bwk all supplement yg saya makan utk tunjuk pd doctor sbb doctor nak tau saya makan supplement ape as saya tak ambik ubat doctor..so saya tunjuk dan alhamdulillah doctor suh saya teruskan sbb ianya mmg well-known dan selamat

      kena tgk supplement ape, sbb bukan semua supplement yg ibu preggy bole makan cntoh, ibu preggy tak boleh ambik GLA, Vitamin E, Kolagen dan beberapa lagi sbb ibu preggy sgt fragile, hanya perlukan basic supplement shj, utk ibu dan baby itself

      kalau puan ade sbrg pertanyaan, bole sms/ whatsapp saya 0127142284

      hope jawapan saya membantu :)

      tq

      Delete
  5. Sy pun ada masalah yg sama..hb turun dr 11.9 jd 10.7..terkejut gk coz dh mkn vitalea sebulan..tp bila sy pk blk maybe sy lps mnum susu sy mkn vitamin..act nurse bgtau x blh mkn vitamin dgn susu..at least 2 jam..yela kn pnyerapan zat besi x dpt brlaku bila brcmpur dgn susu..so sy ingt nk cuba langkah ini..klu x jd gk bru la mkn vitamin klinik bg..huhu..hrp berjaya la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg benar..APE2 SUPPLEMENT YG MENGANDUNGI IRON ADALAH SAMA SEKALI TAK LEH AMBIK BERSAMA MINUMAN ATAU MAKANAN BERSUSU sebab akan ganggu iron itu sendiri..so jd tak effective..

      sebaiknya, supplement perlu di ambil bersama air masak / plain water

      hope jawapan saya membantu :)

      Delete
  6. salan Dr.. sy pregnant 14mggu. HB sy trun dr 11 ke 9. Sy nk tye Dr. blh ke ibu mgandung ambil vit. B Complex di awl khamilan ni? sekian,terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam

      sebenarnya, asid foilic sangat di galakan di ambik semasa wanita planning nak pregnant kerana kebaikan asid folic itu sendiri yang sangat membantu dalam tumbesaran bayi yang sihat. jadi asid folic sangat perlu di ambil dari awal trimister dan ada doctor pakar sendiri menyatakan untuk tidak meninggalkan pengambilan asid folic ini di awal trimister pertama kerana keperluan vitamin ini untuk tumbesaran bayi yang sihat

      jika berminat dengan b complex shaklee boleh hubungi saya 0127142284 ya
      moga kandungan puan dan puan sentiasa sihat :)

      Delete
  7. sy nk tye...if kite amek vitalea skli ngn esp tu mengganggu jugak ke pnyrpn vitalea tu?sy sllu bt camtu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam puan

      seeloknya vitalea jangan ambik sama waktu dengan ESP..kena jarakkan waktu..contoh esp ambik before breakfast..dlm 2 jam atau lepas lunch ambik vitalea pulak

      hope jawapan saya membantu
      boleh pm saya untuk lebih maklumat :)

      Delete
  8. Boleh ke slpas breakfast mkn vitalea dan mlm plak ambil iberet folic sblum tido? boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh puan
      asalkan puan jangan ambik bersama susu atau kalsium ya sebab ubat iron atau supplement yang mengandungi iron TIDAK BOLEH diambik bersama susu :)

      harap jawapan saya membantu
      boleh pm saya untuk keterangan lanjut

      tq :)

      Delete
    2. boleh puan
      asalkan puan jangan ambik bersama susu atau kalsium ya sebab ubat iron atau supplement yang mengandungi iron TIDAK BOLEH diambik bersama susu :)

      harap jawapan saya membantu
      boleh pm saya untuk keterangan lanjut

      tq :)

      Delete
  9. Salam...kalau ada pembawa talasemia x boleh ambil vita lea ...so produk shaklee lain yg mana yg sesuai utk menaikkan Hb semasa mengandung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam

      puan, memang pesakit talasemia tak boleh ambik any iron product..termasuk vitalea..tetapi..ada juga customer yang mempunyai talasemia tapi masih ambik vitalea dan mendapati vitalea sesuai dan serasi dengan mereka

      seeloknya kami akan suruh customer bertanya pendapat dengan doctor masing2 dan lbih bgs menunjukan kandungan vitalea itu sendiri. ini adalah kerana dalam vitalea hanya ade kandungan iron sebanyak 9mg shj..

      biasanya pesakit talasemia mempunyai dosage tertentu iron yang perlu di ambil dan TIDAK BOLEH MELEBIHI that dosage, jadi pesakit talasemia perlu dapatkan nasihat doctor secara terpeinci tentang dosage dan jenis talasemia yang di hidapi - minor or major

      selain vitalea, puan boleh ambik b complex dan zinc untuk bantu tingkatkan HB dan banyakkan makan sayuran

      saya harap jawapan saya membantu
      boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan order

      terima kasih :)

      Delete
  10. Replies
    1. tq :)

      moga bermanfaat untuk semua :)

      Delete
  11. Info yng lengkap dan menarik..sangt2 membantu...tq

    ReplyDelete

Copyright © Healthy Me-Healthy You-Healthy Life | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in