Susu tiada lepas bersalin? apa nak buat?

assalamualaikum..hari ni saya nak cerita sedikit pasal penyusuan..sebabnya, minggu ni ramai sangat customer yang bersalin termasuk adik saya Acik..tahniah for new born ya korang..dann soalan yang biasa diorang tanye ialah pasal susu tak keluar sejurus lepas bersalin..

betul ke susu tak keluar selepas bersalin atau tu semua anggapan aje??


jom tengok size perut baby sejurus lepas lahir dan susu yang di perlukan




nampak tak..lepas lahir, perot baby hanyalah sebesar buah ceri aje! dan susu yang diperlukan hanyalah sebanyak 5-7ml shj! subhanallah..jadi cukup tak susu sebenarnya?? cukup kannn..haaaa...jangan cakap tak cukup eaaa...rotan kang..hihi

Ini pula maximum capacity perut bayi mengikut umur. Nampak tak, pada hari ketiga pun, kapasiti perut bayi masih kurang dari 1 oz. Jadi, biasanya berapa oz susu formula yang diberi kepada newborn? Sumber: KellyMom



Allah dah ciptakan komposisi susu ibu berubah mengikut umur bayi. Jadi macam mana kita boleh pastikan susu formula yang komposisinya sama, adalah sesuai untuk bayi kita sejak lahir hingga berumur setahun? 

Ini merupakan beberapa info yang perlu diketahui oleh ibu-ibu baru:-

1) Sebenarnya pada beberapa hari selepas melahirkan anak, susuibu an akan dihasilkan selepas menerima ransagan hisapan dari baby ataupun pam (tapi cuba elakkan penggunaan pam).Sebab itu ransangan dari hisapan perlulah dilakukan secepat mungkin, sebaik-baiknya 1 jam selepas bayi di lahirkan.

2) Perut bayi adalah sangat kecil pada masa ini. Maka susu yang diperlukan hanyalah sedikit. (lihat gambar di atas)

3) 'Lacthing' adalah sangat penting. Pastikan bayi menghisap dengan betul dimana sebahagian besar aerola masuk didalam mulut bayi dan bukan hanya puting payu dara sahaja. Sekiranya bayi tidak 'latch' dengan betul maka hisapan menjadi kurang efektif, ini bermaksud ransangan pun berkurang menyebabkan kurangnya susuibu terhasil.

4) Kebiasaannya, pada 1-3 hari lepas melahirkan anak, susu yang terhasil hanyalah colostrum, juga dikenali sebagai 'pre-susu'. Kadar aliran colostrum sangatlah perlahan dan ini membolehkan bayi belajar koordinasi menghisap, bernafas dan menelan. Peralihan dari kolostrum kepada susuibu berbeza bagi setiap ibu. Ibu yang melahirkan anak secara Czer mungkin mendapati peralihan ini lebih lama dari 3 hari. Begitu jugalah jika anak kita pra-matang.

5) Penyusuan botol  dan puting (pecifier) boleh menyebabkan kekeliruan yang mungkin akan menyebabkan baby menolak directfeed. Jadi cuba elakan ini sekurang-kurangnya 1 bulan atau selepas penghasilan susuibu telah stabil. Pada keadaan yang tidak dapat dielakkan, dimana terpaksa bagi minum susu bukan secara directfeed, gunakan sudu.

6) Bayi yang menangis tidak semestinya nak minum susu. Mungkin nak kena peluk, sakit perut, hidung tersumbat dlll.  

Kesimpulannya, ibu-ibu mesti mulakan penyusuan dalam tempoh 1 jam selepas bersalin. Teruskan menyusu walaupun anda letih, sakit dan rasa macam tak keluar apa-apa. Kalau rasa sakit dan melecet, dapatkan nipple cream yang ada dijual pasaran, seperti brand Medela.

Memang ada orang yang dikurniakan oleh Allah dengan rezeki susu yang banyak pada hari pertama kelahiran bayi. Tapi kebanyakannya tidak begitu, termasuk diri saya sendiri.

Tapi, dengan cara yang betul, InsyaAllah, semua ibu pasti mampu menyusu bayi sepenuhnya tanpa perlukan tambahan susu formula.

Jadi, elakkan stress dan jangan berputus asa jika anda rasa SUSAH dan LETIH. Ini kerana STRESS juga akan menghalang penghasilan susu ibu. 

Banyakkan berdoa kepada Allah, dan sentiasa berfikiran positive yang Allah akan cukupkan susu untuk bayi kita. Dapatkan bantuan dan pandangan daripada mereka yang berpengalaman.

So... bagi ibu-ibu muda diluar sana janganlah stress k... Paling penting cari pengetahuan pasal penyusuan agar kita bersedia secukupnya... Amalkan pemakanan yang sihat dan cukup.. Paling penting Breastfeed sekerap mungkin...

anda juga boleh memulakan journey breastfeeding anda dengan SET PENYUSUAN SHAKLEE. Vitamin Shaklee dapat membantu penyusuan susu ibu dengan menyediakan NUTRISI LENGKAP yang diperlukan dalam badan ibu. 

Bila cukup nutrisi, ibu akan menjadi lebih SIHAT dan CERGAS, tidak stress dan mampu berusaha untuk terus menyusukan bayi. jika anda ada sebarang masalah, bole hubungi saya, inshaallah saya bantu semampu yang boleh untuk perjuangkan penyusuan ibu yang sangat istimewa ini.

Salam sayang, selamat menempuhi alam breastfeed yang menyeronokan!

dapatkan VITALEA with IRON FORMULA secara PERCUMA!!

istimewa BERMULA BULAN INI..jeng jeng...

sesiapa yang MENDAFTAR AHLI SHAKLEE AKAN dapat FREE VITALEA DEWASA yang bernilai rm94 tu..


grab cepat k!
and start menjana income bersama GROUP saya!

salam sayang,

NUTRIFERON, imun booster yang perlu ada dalam setiap rumah!

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillahhh
Leganyaaaa bila NUTRIFERON dah ADA STOK setelah sekian lama sold out semalaysia!!
kami sefamily memang ambik nutriferon ni setiap hari tau..lagi2 kalau ade simptom nak demam ke selsema ke batuk ke or even kalau sakit gigi! bestnya, memang cepat sembuh tanpa perlu makan panadol tau! alternative kepada panadol lah kiranya..dan untuk prevention, better ambik nutriferon ni setiap hari selama 90 hari then boleh selang seli aje ambik atau ambikbila perlu aje..bila tak sihat.. 



★ APA NUTRIFERON NI??

Adalah inteferon semulajadi di dunia yang HANYA dipaten oleh Shaklee dan TIDAK dijual di kedai2 biasa.

Ia dihasilkan drpd ekstrak 4 tumbuhan (biji labu, bunga sunflower, honeysuckle jepun dan biji plantagi) yang mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi interferon tubuh.

★APA GUNANYA INTERFERON NI??

1. Meningkatkan sistem imun dalam masa 3 hari. Interferon mampu meransang dan meningkatkan secara keseluruhan sist. Imun tubuh.
2. Melindungi dari influenza. 
Melindungi dengan berkesab drpd virus, microb termasuk selesema, flu, alergi dan influenza.
3. Meringankan stress dan kelesuan.
Meringankan kemudaratan yg disebabkan keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup sibuk.

★ SIAPA YANG PERLU NUTRIFERON??
1. Mereka yang ingin kekal sihat
2. Mereka yang mempunyai masalah kesihatan
3. Individu yang selalu stress
4. Ibu yang menyusukan anaknya
5. Individu yang mengamalkan makan makanan secara tidak seimbang dan kehidupan yang aktif
6. Mereka yang banyak travelling & sentiasa bergerak
7. Sesiapa yang mempunyai sistem imunisasi yang rendah (biasanya, mereka ini mudah akan terjangkit, apabila orang sekeliling mereka tidak sihat)
8. Sesiapa yang mengidap selesema, demam, kanser / asma

SATU RUMAH PERLU SATU NUTRIFERON NI! ala2 emergency kit tau! dapatkan sementara masih ada stok ni..kalau abes memang nangesss..

lebih lagi cerita dan info pasal nutriferon? meh klik SINI

JOM selangkah lebih sihat bersama SHAKLEE!

 

Hot Item : Vivix


http://www.beehayunos.com/search/label/Vivix
Copyright © Healthy Me-Healthy You-Healthy Life | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in